Do u want me to put up the ingredients n methods??
Bahan-bahan :
Asam jawa 2sb diramas dengan 125ml air
Nanas 1 keping , dipotong ketulan
Tomato 2 biji, di baji
Air 60ml (saye lebihkan air mengikut citarasa, supaya kuah x terlalu pekat)
Bunga Kantan 1 kuntum, dibelah 4
Cili padi 4 tangkai
Cili merah 1 tangkai, dbuang biji & dihiris memanjang
Daun kesum 10 helai
Ikan siakap 1 ekor, dbersihkan ( saye gune ikan tenggiri 2 -3 keping jer)
Jus limau nipis 2 sb ( saye x letak pun.. ^_^)
Daun limau purut 2 helai, hiris nipis
Daun ketumbar 2 tangkai, dipetik daunnye
Minyak utk menumis
Garam & gula secukup rasa
Bahan-bahan kisar halus :
Cili merah 8 tangkai , dibuang biji
Cili padi 3 tangkai
Buah keras 6 biji
Kunyit hidup 2cm, dikupas
Belacan 2 st
Daun ketumbar 3 tangkai
Daun limau purut 2 helai
Bawang merah 8 ulas, dikupas
Bawang putih 3 ulas, dikupas
Halia muda 1cm, dikupas
Cara-cara :
1. Panaskan minyak & tumis bahan2 kisar sehingga wangi.
2. Masukkan air asam jawa, nanas, tomato & didihkan bersama air sehinnga sos menjadi pekat.
3. Tambah garam & gula, masukkan bunga kantan, cili padi, cili merah & daun kesum.
4. Letakkan ikan d atas pinggan. Tuang kuah asam pedas ke atasnya dan kukus selama 15-20 minit. ( tapi saya hanye memasukkan ikan ke dalam kuah asam pedas, tutup kuali dan masak dengan api kecil hingga ikan masak.. )
5. Sebelum dihidangkan, tuangkan jus limau nipis di atas ikan. Hiaskan dengan limau purut & daun ketumbar.
P/S : rasa masakan ini memang lebih masam sikit daripada masak asam pedas biasa.. tapi sedap!! selamat mencuba.. ^_^
Sumber resepi daripada buku Sajian Malaysia Bersama Chef Wan Eksklusif untuk Avon
No comments:
Post a Comment