Salam & Hi..do visit my previous photo site too.. [ http://fiefawafa.wordpress.com ] Thank u !! ^_^

Wednesday, March 9, 2011

:: Asam Pedas Nyonya Style ::

Do u want me to put up the ingredients n methods?? 

Bahan-bahan : 
Asam jawa                  2sb diramas dengan 125ml air   
Nanas                         1 keping , dipotong ketulan
Tomato                       2 biji, di baji
Air                              60ml (saye lebihkan air mengikut citarasa, supaya kuah x terlalu pekat)
Bunga Kantan             1 kuntum, dibelah 4
Cili padi                      4 tangkai
Cili merah                   1 tangkai, dbuang biji & dihiris memanjang
Daun kesum               10 helai
Ikan siakap                 1 ekor, dbersihkan ( saye gune ikan tenggiri 2 -3 keping jer)
Jus limau nipis             2 sb ( saye x letak pun.. ^_^)
Daun limau purut         2 helai, hiris nipis
Daun ketumbar           2 tangkai, dipetik daunnye
Minyak utk menumis
Garam & gula secukup rasa

Bahan-bahan kisar halus : 
Cili merah                 8 tangkai , dibuang biji
Cili padi                    3 tangkai
Buah keras               6 biji
Kunyit hidup             2cm, dikupas
Belacan                    2 st
Daun ketumbar         3 tangkai
Daun limau purut       2 helai
Bawang merah          8 ulas, dikupas
Bawang putih            3 ulas, dikupas
Halia muda                1cm, dikupas

Cara-cara : 
1. Panaskan minyak & tumis bahan2 kisar sehingga wangi.
2. Masukkan air asam jawa, nanas, tomato & didihkan bersama air sehinnga sos menjadi pekat.
3. Tambah garam & gula, masukkan bunga kantan, cili padi, cili merah & daun kesum.
4. Letakkan ikan d atas pinggan. Tuang kuah asam pedas ke atasnya dan kukus selama 15-20 minit. ( tapi saya hanye memasukkan ikan ke dalam kuah asam pedas, tutup kuali dan masak dengan api kecil hingga ikan masak.. ) 
5. Sebelum dihidangkan, tuangkan jus limau nipis di atas ikan. Hiaskan dengan limau purut & daun ketumbar.

P/S : rasa masakan ini memang lebih masam sikit daripada masak asam pedas biasa.. tapi sedap!! selamat mencuba.. ^_^

Sumber resepi daripada buku Sajian Malaysia Bersama Chef Wan Eksklusif untuk Avon

No comments:

Post a Comment